12.03.2018

Fudbalski savez Beograda obeležava 98 godina postojanja

Danas se navršava  98 godina od osnivanja Fudbalskog saveza Beograda. Putujući kroz istoriju vratićemo se na dan kada je održana Osnivačka skupština Beogradskog loptačkog podsaveza (BLP). Bilo je to 12. marta 1920. godine u dvorani kafane „Slavija“ kada je izabrana prva uprava sa profesorom Dragutinom Kostićem, kao prvim predsednikom.  

Značaj beogradskog fudbala u ono vreme, kao i danas, nije bio zanemarljiv, naprotiv. Do početka Drugog svetskog rata, beogradski fudbal dominira, a njegove perjanice su klubovi “BSK” i “Jugoslavija”. Od 1927. Beograd je imao svoj prvi pravi stadion (“BSK”), izuzetnu organizaciju takmičenja, sudije, sve više trenera.

Nova epoha beogradskog fudbala, a time i aktivnosti saveza kreće od 1945. godine, kada je sve u znaku posleratne obnove. Tada su formirani fudbalki klubovi “Crvena zvezda” i “Partizan” koji su i danas uzdanice beogradskog, nekada jugoslovenskog i danas srpskog fudbala. Ujedno, Fudbalski savez Beograda sticao je svoj autoritet i jačao u sviim svojim segmentima, a posebno kada se radi o broju klubova i obimu takmičenja koja su imala sve veći kvalitet i ozbiljnost.

 

U 21. vek Fudbalski savez Beograda je ušao kao ozbiljna, savremena i snažna sportska organizacija koja sada okuplja ogroman broj klubova i registrovanih igrača, sa preko 700 trenera i vise od 1.200 sudija. Sve to u ovom trenutku prati i veliki broj sportskih radnika, a vikendom na popularnim malim beogradskim terenima hiljade ljubitelja fudbala uživa u utakmicama srpskoligaškog, zonskog i ostalih rangova. Istovremeno, u raskošnom takmičenju mlađih kategorija kakvim se može pohvaliti mali broj evropskih metropola iz nedelje u nedelju niču talenti koji su temelj srpskog fudbala.

Fudbalski savez Beograda je aktivan i na planu međunarodne saradnje, pa se kroz niz svojih akcija, pre svega kroz učešća na takmičenjima u inostranstvu i organizaciju takmičenja poput “Trofeja Beograda” i “Memorijala Miljan Miljanić”, uspostavljaju bilateralni odnosi sa sličnim savezima u Ljubljani, Bratislavi, Berlinu...

Razvoj ženskog fudbala i futsala je u ekspanziji, pre svega na polju kvaliteta i mlađih kategorija, a sportski centar sa dva fudbalska terena na Adi Ciganliji doneo je novu dimenziju značaja Fudbalskog saveza Beograda koji se prepoznaje i kao mesto za školovanje sudijskog i trenerskog kadra kao i rada na selektiranju talenata.

U proteklih 98 godina stvaran je pozitivni imidž FS Beograda i njegov značaj i uloga u srpskom i posebno beogradskom sportskom miljeu doneli su mu visok nivo poštovanja. Takav Fudbalski savez Beograda danas ponosno slavi svoj 98. rođendan i sigurnim koracima se približava zlatnom jubileju koji će se obeležiti za dve godine.

Ovaj 98. rođendan Fudbalski savez Beograda danas obeležava radno, svojim uobičajenim aktivnostima fokusiranim na početak prolećnog dela prvenstvene sezone 2017/2018. u seniorskim i ligama mlađih kategorija koje organizuje i vodi.

                          

© 2011 FSB, Sva prava zadržana. Web dizajn Solution Studio

SREĆNA NOVA 2013. GODINA!!!!!!!!

 

Svim fudbalskim klubovima i njihovim fudbalerima, trenerima, navijačima, rukovodiocima  i sportskim radnicima, kao i svim sudijama, komesarima, delegatima i našim poslovnim partnerima, sponzorima, saradnicima i prijateljima

Fudbalski savez Beograda želi

SREĆNU NOVU 2013. GODINU!!!!!!