06.04.2020

In Memoriam - Preminuo Radomir Antić

Tužna vest za evropski, srpski i beogradski fudbal. U Madridu je, posle kratke bolesti, u 71. godini preminuo jedan od najboljih srpskih trenera Radomir Antić.
Nekadašnji šef stručnog štaba tri najveća španska kluba, "Reala" i "Barselone", odnosno "Atletika" iz Madrida, ali i "Saragose" i "Ovijeda", bio je poznat po  velikoj harizmi, stručnosti, ogromnom znanju i autoritetu. „Mister“, kako su ga oslovljavali naši reptrezentativci, ali i najveće zvezde španskog fudbala, ostavio  je traga svuda gde je radio, pa ga zato na Pirinejima mnogi slave i  veoma poštuju, pre svega fanovi madridskog "Atletika" kojima je podario "duplu krunu".

Radomir Antić je imao mnogo uspeha i sa nacionalnim "A" timom Srbije, koji je vodio od 2008. do 2010. a posle dugo godina odveo je popularne „Orlove“ na Svetsko prvenstvo koje se održavalo u Južnoj Africi. 2010. godine. Dve godine kasnije usledio je poziv kineskog kluba u povoju, ali sa velikim ambicijama, "Šandong Linenga". Iskusio je Antić kinesku ligu, trenirao zatim i "Hebei" i tako bio jedan od prvih stranaca koji se upustio u tu azijsku avanturu.

Kao fudbaler karijeru je započeo u svom rodnom gradu Užicu, obukao je prvo dres "Slobode" 1967. Godinu dana kasnije preselio se u Beograd gde je nastupao za "Partizan", klub koji mu je ostao u srcu do poslednjeg dana. Sa "crno – belima" je osvojio naslov najboljeg tima u Jugoslaviji 1976. godine. Karijeru je gradio i u inostranstvu, prvo u turskom "Fenerbahčeu", pa u španskoj "Saragosi", da bi je 1984. završio u  engleskom "Luton taunu".

Radomor Antić je uvek bio ambiciozan i nije imao vremena za pauzu. Između igračke i trenerske karijere prošla je nepuna godina, kada je kao pomoćni trener seo na klupu voljenog beogradskog kluba – "Partizana" 1985. godine. U Hunskoj je kao pomoćni  trener dva puta uzastopno osvajao prvenstvo Jugoslavije (1986. i 1987. godine). U tom periodu Radomir Antić bio je i član beogradske trenerske organizacije. 

Fudbalski svet će ga ipak najviše pamtiti po "duploj kruni" osvojenoj u sezoni 1995/1996 sa madridskim "Atletikom" kada su "Jorgandžije" blistale sa timom čije su okosnice bili aktuelni trener Atletika Dijego Simeone, pa Milinko Pantić, Ljubosav Penev, Kiko, Hoze Luis Kaminero… Zbog svega što je uradio u Madridu, na stadionu "Vanda Metropolitano" u naredna 24 časa klupske zastave biće spuštene na pola koplja. Niko ga nije voleo kao navijači Atletika, koji su pevali njemu u čast na svakoj utakmici na nekadašnjem „Visente Kalderonu“.

Taj uspeh iz 1996. je Antiću kasnije doneo i priliku da vodi i "Real" i "Barselonu" po čemu će ostati jedinstven u istoriji fudbala, jer niko osim mister Radomira nije imao tu privilegiju da sedi na klupama tri najveća španska kluba!

Svima koji su poznavali Radomira Antića ostaće praznina u srcu, a Srbija može da bude ponosna da je imala takvog čoveka u inostranstvu koji se svojom zemljom uvek ponosio. Antić je iza sebe ostavio suprugu, sina, kćerku, dve unuke i dva unuka.
Fudbalski savez Beograda izražava iskreno saučešće porodici Antić i neka počiva u miru.

   

© 2011 FSB, Sva prava zadržana. Web dizajn Solution Studio

SREĆNA NOVA 2013. GODINA!!!!!!!!

 

Svim fudbalskim klubovima i njihovim fudbalerima, trenerima, navijačima, rukovodiocima  i sportskim radnicima, kao i svim sudijama, komesarima, delegatima i našim poslovnim partnerima, sponzorima, saradnicima i prijateljima

Fudbalski savez Beograda želi

SREĆNU NOVU 2013. GODINU!!!!!!