16.12.2022

In Memoriam - preminuo Siniša Mihajlović

Pogodila nas je tužna, teška vest da nas je zauvek napustio legendarni Siniša Mihajlović. Fudbal je doživeo prejak udarac. Nema više popularnog MIhe, ostale su večne i neizbrisive uspomene na njega. Posle duge i teške bolesti ispunjene borbom za primer svakome ko se ne predaje, umro je u 54. godini. Prokleta leukemija odnela je njegov život.

Kada je mnogo davno, u slavonskoj ravnici otkriven njegov bezgranični talenat nije trebalo mnogo vremena da se pokaže i dokaže, pre svega u dresu "Vojvodine" iz Novog Sada, odakle dolazi u "Crvenu zvezdu", a onda je počela da se rađa živa legenda, ukrašena čuvenim i dalekometnim fudbalskim "bombama" koje su često eksplodirale u mreži mnogobrojnih golmana.Sledi Bari, ogromni "Zvezdin" uspeh sa Mihinim ne malim doprinosom u celoj priči, pa Tokio, pa još mnogo toga. Podeblja knjiga se može napisati o njegovoj uspešnoj i burnoj fudbalskoj karijeri, a mnogo se toga i te kako zna. I o onoj reprezentativnoj, internacionalnoj, gde je u Italiji, toj moćnoj fudbalskoj zemlji stekao i popularnost i poštovanje u svakom smislu. Jer tamo je u dresovima "Rome", "Sampdorije", "Lacija" i "Intera" ostavio ogroman, neizbrisiv trag. Bio je prvak Italije sa "Lacijom" i "Interom", sa oba kluba osvajao je po dva puta nacionalni kup, Superkup, a sa rimskim klubom osvojio je i Kup pobednika kupova, kao i UEFA Superkup.

Siniša Mihajlović je igrao za mladu reprezentaciju Jugoslavije sa kojom je 1990. osvojio drugo mesto u Evropi. Za najbolji nacionalni tim debitovao je 1991. godine i odigrao 63 utakmice, postigao je deset golova. Bio je učesnik Prvenstva sveta u Francuskoj 1998. i Prvenstva Evrope, dve godine kasnije u Belgiji i Holandiji.

Igračku karijeru završio je oproštajnom utakmicom u Novom Sadu 28. maja 2007. godine. Ostaće upamćen kao veliki šampion, igrač zlatne levice, kao jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca u svetu. On i dalje drži rekord, zajedno sa Andreom Pirlom, po broju postignutih golova u Seriji A iz slobodnih udaraca (28). Mihajlović je postao počasni građanin Bolonje 2019. godine.

Po završetku karijere posvetio se trenerskom poslu, kao pomoćni trener osvojio je dve titule sa "Interom", a onda je samostalno vodio "Kataniju", "Fiorentinu", "Bolonju" (dva puta), "Sampdoriju", "Milan", "Torino"… Bio je selektor reprezentacije Srbije. Aleksandar Mitrović, Dušan Tadić, Filip Đuričić, Andrija Živković…sve su to igrači koje je u najbolji nacionalni tim uveo upravo Siniša Mihajlović. Godine 2019. bio je dobitnik Zlatne lopte Fudbalskog saveza Srbije.

Poznat je po svom patriotizmu, po humanosti, po mnogo čemu. A eto, leukemija je, ipak, bila kobna...Fudbal, naš posebno, pa i italijanski je ostao bez jednog od svojih heroja. Neka mu je večna slava.

 

© 2011 FSB, Sva prava zadržana. Web dizajn Solution Studio

SREĆNA NOVA 2013. GODINA!!!!!!!!

 

Svim fudbalskim klubovima i njihovim fudbalerima, trenerima, navijačima, rukovodiocima  i sportskim radnicima, kao i svim sudijama, komesarima, delegatima i našim poslovnim partnerima, sponzorima, saradnicima i prijateljima

Fudbalski savez Beograda želi

SREĆNU NOVU 2013. GODINU!!!!!!