15.03.2019

Treneri klubova Srpske lige - grupa “Beograd” i Zonske lige Beograd nezainteresovani za edukaciju i usavršavanje znanja!?

Fudbalski savez Beograda koristi priliku da sportsku, posebeno fudbalsku javnost obavesti o sledećem:

Organizacija fudbalskih sudija i Organizacija fudbalskih trenera Fudbalskog saveza Beograda imale su nameru da, neposredno pošto je startovala prolećna polusezona u beogradskom amaterskom fudbalu, daju doprinos usavršavanju trenera i doprinesu njihovoj edukaciji u cilju poboljšanja kvaliteta igre na utakmicama. U tom smislu predsednik OFS Beograda Dejan Filipović pripremio je seminar na temu Pravila fudbalske igre, a s namerom da se trenerima ovih takmičarskih rangova približe pravila igre, jer često dolazi do nesporazuma na utakmicama, kada upravo treneri, a najčešće iz nepoznavanja Pravila igre, stvaraju negativnu atmosferu, vrše pritisak na sudije, iritiraju gledaoce, utiču na tok igre i time često usmeravaju smisao utakmice u drugu konotaciju. I upravo su na ovom seminaru analizirane utakmice Srpske lige - grupa "Beograd" i Zonske lige Beograda odigrane u jesenjoj polusezoni.

Zato je pripremljeno predavanje imalo za cilj da stručnjake upozna sa izmenama Pravila igre što bi svakako doprineli boljem pristupu utakmicama od strane trenera i bitno smanjile nesporazume koji se događaju tokom igre, a igračima pre svega omogućilo kvalitetno suđenje i bolju, pre svega bezbedniju, igru. Osim toga, kada trener čija uloga u ritmu utakmice nije zanemarljiva, dobro vlada pravilima igre koja je za njega često važan životni faktor onda se lako stiče slika o značaju poznavanja istih.

  

Nažalost, treneri klubova koji se takmiče u Srpskoj ligi - grupa “Beograd” i pogotovo oni koji sa klupe predvode timove u klubovima Zonske lige Beograda nisu shvatili dobronamernu poruku sudijske i trenerske organizacije FSB. Odziv na ovo iznad svega vrhunsko predavanje bio je razočaravajući. Svega sedam trenera pokazalo je da ih interesuje profesija i sport kojim se bave i da ih zanima koordinacija na utakmicama, a u smislu poboljšanja kvaliteta igre svog tima. Ostali su ignorisali ovo predavanje. Pojedinci su se tokom dana javljali trenerskoj organizaciji sa ciljem da uglavnom neubedljivim razlozima opravdaju izostanak, a ostali su jednostavno ignorisali. Time se jasno videlo koliko ih ovaj bitan segment fudbala zanima.

  

Većina takvih, na utakmicama “sudi” umesto da taktički usmerava ekipu, a često njihovo nepoznavanje pravila iziritira igrače i gledaoce i onda se dobar procenat tenzija podigne na nepotreban nivo. Posledica je primena disciplinskih sankcija, a to neznanje svojih trenera koji za preterane i neosnovane proteste budu udaljavani sa klupe plaćaju klubovi od ionako teško prikupljenih finansijskih sredstava. Takvi treneri, nezainteresovani da se potpuno upoznaju sa fudbalskom igrom, ne poštuju ni Kodeks sopstvene organizacije, a za ovu konstataciju dovoljno je što su ovakav jedan stručan seminar jednostavno ignorisali.

Fudbalska javnost Beograda zato mora da zna ko trenira klubove trećeg i četvrtog takmičarskog stepena u Srbiji i da zna da su to u dobroj većini oni koji su ili sa mnogo visokim mišljenjem o sebi što i nije tako loša činjenica, ali je i dobar deo njih očigledno sa površnim pristupom u trenerskoj struci, a slika toga su igre njihovih ekipa, gde im je u mnogo slučajeva za neuspešne rezultate umesto igre krivac sudija.

  

Sudijska i trenerska organizacija imale su dobru volju i pokušali da daju svoj doprinos, ali druga strana nije imala razumevanja.

© 2011 FSB, Sva prava zadržana. Web dizajn Solution Studio

SREĆNA NOVA 2013. GODINA!!!!!!!!

 

Svim fudbalskim klubovima i njihovim fudbalerima, trenerima, navijačima, rukovodiocima  i sportskim radnicima, kao i svim sudijama, komesarima, delegatima i našim poslovnim partnerima, sponzorima, saradnicima i prijateljima

Fudbalski savez Beograda želi

SREĆNU NOVU 2013. GODINU!!!!!!