FSB :: Info

11 GODINA BEZ MILJANA MILJANIĆA | PREDSEDNICI FSS I FSB POLOŽILI VENCE NA GROB FUDBALSKOG VIZIONARA

10.05.2023
11 GODINA BEZ MILJANA MILJANIĆA | PREDSEDNICI FSS I FSB POLOŽILI VENCE NA GROB FUDBALSKOG VIZIONARA

Shodno praksi i tradiciji, drugog dana Međunarodnog memorijalnog turnira „Miljan Miljanić”, članovi rukovodstva FSS i FSB, u prisustvu delegacija učesnika i članova porodice Miljanić, položili su cveće na grob legendarnog stručnjaka u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Ispred Fudbalskog saveza Srbije venac je položio predsednik Dragan Džajić:
„Želeo bih da se zahvalim Fudbalskom savezu Beograda što je pre devet godina pokrenuo inicijativu za organizaciju turnira koji čuva sećanje na lik i delo Miljana Miljanića. Legendarni Čiča je zadužio srpski fudbal i zaslužio da ga ne zaboravimo. Koristim priliku da pozdravim goste iz Crne Gore, Severne Makedonije i Bugarske, da im se zahvalim što su svojim prisustvom uveličali ovaj važan događaj.”

Ispred Fudbalskog saveza Beograda, prisutnima se obratio predsednik Marko Zdravković.
„Miljan Miljanić nije obeležio samo jednu epohu, obeležio je i vreme koje će nad živeti sve nas. Napravio je lanac nepresušnog fudbalskog znanja, koji će se prenositi sa generacije na generaciju. Broj igrača i trenera koji su formirani na njegovoj filozofiji fudbala, veliko su bogatstvo srpskog fudbala. Miljan je svojim autoritetom uvek okupljao ono najbolje što je jugoslovenski fudbal imao da ponudi. Tako se i mi danas okupljamo pod skutima imena Miljana Miljanića i čuvamo uspomenu na to veliko ime.”

Kao i svake godine, pomen velikom vizionaru koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskom, evropskom i svetskom fudbalu, nije mogao da prođe bez njegovih bivših učenika, Vladimira Petrovića Pižona, Zorana Filipovića, Dušana Savića, Stanislava Karasija i mnogih drugih.

Generalni sekretar FS Beograda Miloš Mirković istakao je da će zaveštanje Miljana Miljanića trajati još dugo i prenositi se na mnoge generacije koje tek dolaze.
”U vreme dok sam bio igrač, i u mlađim kategorijama i kao senior, izgovaranje imena Miljana Miljanića daleko je odzvanjalo, gde god da se spomene, a tako je i danas. Zbog toga sa posebnim poštovanjem i emocijom pristupamo organizaciji ovog Međunarodnog memorijalnog fudbalskog turnira i imamo obavezu prema novim fudbalskim naraštajima da na njih prenesemo filozofiju gospodina Miljanića i pokušamo da im približimo njegovu veličinu i zaveštanje.”

Prisutan je bio i direktor mlađih kategorija FSS Nikola Lazetić:
„Godine prolaze, a sećanje na našeg Čiču ne bledi. Još kao dete, imao sam sreću da ga upoznam i da osetim kako ta njegova energija deluje pozitivno na celo okruženje. Bukvalno je plenio znanjem i harizmom. Turnir u njegovu čast je najmanje čime možemo da se odužimo čoveku koji je uvek išao ispred svog vremena”

U ime porodice, Miljanov najmlađi unuk, Vuk Miljanić, pozvao je sve prisutne na tradicionalno zajedničko druženje u restoranu Madera.

Tekući račun Fudbalskog saveza Beograda

205-518813-14

Tekući račun organizacije fudbalskih trenera

205-526771-02

Tekući račun organizacije fudbalskih sudija

205-518812-17

VRH