FSB :: Info

Održana Stručna tribina u organizaciji Centra za edukaciju fudbalskih trenera FS Beograda

27.12.2023
Održana Stručna tribina u organizaciji Centra za edukaciju fudbalskih trenera FS Beograda

U velikoj sali Centra za kulturu „Vlada Divljan“ u Beogradu, održana je izuzetno uspešno organizovana i sprovedena Stručna tribina. Ovaj skup beogradskih trenera ujedno je bio i Seminar za obnovu UEFA A i B licenci.

Organizator je Centar za edukaciju fudbalskih trenera FS Beograda u saradnji sa CEFT FS Srbije, Fudbalskim savezom Beograda i Organizacijom fudbalskih trenera FS Beograda. Stručnoj tribini je prisustvovalo više od 400 trenera, gro njih iz klubova koji su članovi FS Beograda. Oko 150 od prisutnih trenera koji su nosioci UEFA A i B licence, a čija validnost je istekla ranije ili ističe poslednjeg dana 2023. godine su na ovaj način produžili validnost svojih UEFA licenci za naredne tri godine.

Skup, koji je imao dva dela, otvorio je Bojan Leontijević predsednik stručnog odbora FSB. Odmah nakon Bojana, govornik je bio Dalibor Zorko, menadžer CEFT FS Beograda. U prvom delu programa, posvećenom Seminaru za obnovu UEFA licenci, predavači su bili Dragoslav Milenković,  Aleksandra Stojković, Aleksandar Kirovski i Marko Stojanović. Oni su prezentirali zanimljive stručne teme koje su važne za rad fudbalskih trenera.

U drugom delu ove Stručne tribine ostvarena je svojevrsna interakcija sa prisutnima u sali. Provo je predsednik Marko Zdravković zvanično pozdravio sve prisutne u sali CZK „Vlada Divljan“, istakavši tom prilikom važnost uloge trenera u fudbalu i smisao njihovog usavršavanja. Zatim su svoja trenerska iskustva izneli naši poznati treneri koji su se svojim radom i rezultatima dokazali u takmičenju Super lige Srbije Marko Savić (FK „Voždovac“) i Žarko Lazetić (FK „TSC“), a sa njima je bio i pomoćnik šefa stručnog štaba ruskog „Krasnodara“ Vladimira Ivića, Miloš Veselinović.

Njih trojica su iznosili svoja pojedinačna iskustva iz rada u klubovima koje sa uspehom vode, a zatim su učestvovali u panel diskusiji tokom koje su prisutni treneri mogli da posredstvom aplikacije “Mentimetar“ postavljaju pitanja. Tom prilikom se u diskusiju posredstvom video linka uključio još jedan naš trener koji uspešno radi u inostranstvu Slaviša Jokanović.

Na kraju je došao, što se kaže, „šlag na tortu“, a to je obraćanje prisutnima od strane selektora košarkaške reprezentacije Srbije, svetskog vicešampiona, legendarnog Svetislava Karija Pešića. Iznoseći delove svoga bogatog trenerskog iskustva, infiltrirajući ga u tokove fudbala i trenerske profesije uopšte, on je oduševio sve prisutne koji su ga ispratili snažnim i dugotrajnim aplauzom. Tom prilikom sjajni trofejni trener, legenda ove profesije ne samo u njegovom sportu košarci već mnogo šire, u dugom, ali neverovatno zanimljivom izlaganju ostvario je prisnu komunikaciju sa fudbalskom strukom koja ga je slušala sa velikom pažnjom. Približivši odnos predavača i slušalaca na odnos kolega koji donosi plastični prikaz situacija iz njegove karijere trenera za primenu na fudbal aplauz je tokom skoro sto minuta pažnje nekoliko puta bio sastavni deo Pešićevog izlaganja. Reakcije prisutnih po završetku ovog predavanja bile su izuzetno pozitivne i potvrdile su smisao i značaj transfera nasleđa i uticaja legendarnih trenerskih veličina, kakva je bez sumnje Svetislav Kari Pešić, na struku bilo kog sporta. 

Tekući račun Fudbalskog saveza Beograda

205-518813-14

Tekući račun organizacije fudbalskih trenera

205-526771-02

Tekući račun organizacije fudbalskih sudija

205-518812-17

VRH